vertejas

2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Kodėl V. Uspaskicho nuteisimas išgąsdino jo švęsti mėgstančius tėvynainius Urdomojespecialus Rusijos žurnalisto reportažas Euro zinioms

 (333)
Urdomos šventė (A.Kraveco nuotr.)
Urdomos šventė (A.Kraveco nuotr.)
© DELFI
Liepos 20-ąją Darbo partijos įkūrėjo  Viktoro Uspaskicho gimtinėje – Rusijos Archangelsko srities Urdomos gyvenvietėje – 14 kartą buvo švenčiama Urdomos diena. Šventė įvyko, nors nerimo buvo kilę – vietiniai gyventojai suskubo dalintis informacija apie Lietuvoje įvykusį teismo procesą ir galimas jo liūdnas pasekmes. Apie tai ir dar daugiau – specialiai DELFI parengtame Rusijos laikraščio „Вечерняя Урдома“ (Vakarinė Urdoma) žurnalisto reportaže.
Cerkvė ir šventės iš V. Uspaskicho ir „Gazprom“ kišenės?
Urdoma didžiuojasi savo Kazanės Dievo Motinos ikonos  cerkve, kurią 1999 m. pašventino pats Visos Rusijos patriarchas. Toks įvykis buvo pirmas per Rusijos šiaurės (ir kaimyninių regionų) istoriją.
Cerkvė neatsiejama nuo V. Uspaskicho, kuris finansavo šventovės statybas, o darbininkai iš Lietuvos plušo Urdomoje dvejus metus.  Tiesa, šventovės komplekso statyboms V. Uspaskichas pinigų atseikėjo kartu su Rusijos energetikos milžine „Gazprom“. Tiksliau - jos padaliniu, kuris tuomet buvo vadinamas „Severgazprom“, o dabar – ribotos atsakomybės bendrove „Gazprom transgaz Uchta“.
Cerkvės atidarymo metais Urdomos aikštėje ant paskubomis Viktoro sukonstruotos scenos pirmą kartą jo žemiečiams ir miestelio svečiams buvo surengtas nemokamas estrados žvaigždžių koncertas, kuriame pasirodė Andriejus Deržavinas ir Maša Rasputina. Manoma, kad koncertas buvo apmokėtas iš jo kišenės. Tačiau tikrasis V. Uspaskicho, kaip ir dujų milžinės, indėlis iki šiol tebėra, kaip sakoma, tamsos gaubiama paslaptis.
Jei pirmuosius dvejus-trejus metus V. Uspaskichas viešai skelbė, jog ši šventė rengiama tik jo asmeninėmis lėšomis, tai vėlesniais metais, be dujininkų, buvo įtraukta ir vietos valdžia. 
Gyvenvietėje pasklido džiugi žinia:  Viktoras jau čia!
Turint galvoje garsiuosius pastarojo meto įvykius Lietuvoje (V. Uspaskicho ir kelių jo bendražygių teismą), daugelis Urdomos gyventojų spėliojo, ar sugebės V. Uspaskichas atvykti į šventę, tapusią jau tradiciniu renginiu. Girdėjosi nuomonių, esą Urdomos diena be V. Uspaskicho – ne Urdomos diena. Maža to, internete buvo ieškoma bet kokios informacijos, žmonės dalijosi sužinotomis naujienomis. Nepaisant to, kad liepos 12-ąją paskelbus nuosprendį, V. Uspaskichas  Lietuvos žiniasklaidai aiškiai pareiškė, jog nedelsiant išvyksta į savo gimtinę Rusijoje, intriga išliko ta pati: atvažiuos jis vis dėlto, ar ne?
Ir štai užpraeitą savaitgalį po gyvenvietę pasklido džiugi žinia – Viktoras jau čia! Tai reiškia, šventė įvyks, pavyks, joje dalyvaus žinomos žvaigždės (dainininkė Natalija Podolskaja, popmuzikos grupė 
„Chelsea“), bus brangiai kainuojančių spalvingų fejerverkų bei daug ko kita.
V. Uspaskichas tapo sraigtasparniu atskraidintos dainininkės vairuotoju
Yra duomenų, kad V. Uspaskichas neformalioje aplinkoje buvo susitikęs su vietos dvasininku, keliais mokyklos draugais, taip pat įtakingais Pietryčių Archangelsko asmenimis bei vietos oligarchais. Apskritai laiką leido aktyviai ir po gyvenvietę bei jos apylinkes važinėjo juodu visureigiu „Toyota Land Cruiser“ su rusiškais numeriais ir be vairuotojo.
V. Uspaskichas Urdomoje (А.Кraveco nuotr.)
V. Uspaskichas Urdomoje (А.Кraveco nuotr.)
Tėvynainiams jis pasirodė vėliau, maždaug apie šeštą valandą vakaro, kai „Gazprom“ sraigtasparniu iš Syktyvkaro atskrido estrados žvaigždės. Jas iš Komijos respublikos sostinės į Urdomą tokiu būdu atgabena jau daugelį metų. Į Syktyvkarą jos atskrenda vieninteliu lėktuvo reisu iš Maskvos. V. Uspaskichas asmeniškai atvežė N. Podolskąją, visureigiu privažiavęs prie pat scenos užnugario.
Pats V. Uspaskichas kulisuose kurį laiką nesikišo į renginį. Tiesiog bendravo su pažįstamais, kartais kažką pasitikslindavo pas vedėjus ir kažkam paskambindavo mobiliuoju telefonu. Retkarčiais išsakydavo savo pageidavimus aptarnaujančiam personalui. Pavyzdžiui, technikos darbuotojų iš Syktyvkaro per vieną šokių kolektyvo pasirodymą paprašė pastumti į šonus sceninius monitorius. Kai po 40 minučių baigėsi N. Podolskojos pasirodymas, V. Uspaskichas vėl asmeniškai nuvežė ją į viešbutį, kad ji pailsėtų ir pasiruoštų vakariniam koncertui. Sklando gandai, šis viešbutis priklauso vienai jam pavaldžiai vietos prekybos įmonei.
Einant automobilio link, dainininkę apspito gerbėjai, prašę autografų. Maždaug dešimt minučių ji juos ir dalijo. Viktoras tuo metu kantriai laukė žvaigždės netoliese, retkarčiais persimesdamas trumpomis mandagumo frazėmis su pažįstamais. Tuomet, plačiai pravėręs automobilio duris, padėjo dainininkei įlipti į vidų, ir atsisėdęs prie vairo ją išvežė.
Žadėjo, kad Urdomos diena vyks ir kitąmet
V. Uspaskichas Urdomoje (А.Кraveco nuotr.)
V. Uspaskichas Urdomoje (А.Кraveco nuotr.)
Kitą kartą V. Uspaskichas pasirodė tik 20 val., kad scenoje sudalyvautų Urdomos dienos laureatų (praėjusiais metais geriausiai pasižymėjusių miestelio gyventojų) apdovanojimo ceremonijoje.
Tą dieną pagal federalinius ir srities įstatymus buvo draudžiama per tokį masinį renginį prekiauti alkoholiniais gėrimais, todėl girtų asmenų buvo visai nedaug.
Kiek anksčiau tą vakarą V. Uspaskichui buvo užduotas klausimas, ar nebus ši Urdomos diena veikiausiai paskutinė, būtent dėl jo teisinių problemų Lietuvoje.  V. Uspaskichas į tokią pastabą tik drėbtelėjo: „Iš kur jūs ištraukėte? Ne, ji vyks bet kokiu atveju“. Čia pat jis pažymėjo, kad laikraščiuose apie jį viskas meluojama.
Kalbant apie tai, kaip V. Uspaskichą ir jo reikalus vertina Urdomos gyventojai, galima tik pasakyti, kad jų nuomonės labai skirtingos. Iš esmės jų yra dvi.
Vieni mano, kad turėdamas tokias finansines galimybes, V. Uspaskichas per visus tuos metus nieko ypatingai gero gimtajam miesteliui taip ir nenuveikė. Jam prikišama, kad nesukūrė nieko gamybos sferoje, o be cerkvės nepastatė nieko svarbesnio, pavyzdžiui, naujos ligoninės - vietoj baigiančios besugriūti senosios.
Antrieji laikosi nuomonės, kad gerai, jog V. Uspaskichas nors Urdomos dieną surengia ir jos neapleidžia, pasirūpina, kad netrūktų žvaigždžių ir staigmenų.
Įvairių šou taip pat buvo nemažai: intriguojantis grožio konkursas, keli fejeriški pramoginio baleto numeriai, du tris kartus pasibaigę šokėjų apsinuoginimu iki pusės, ir, žinoma, ne vienas V. Uspaskicho išėjimas prieš publiką. 2013 metų Urdomos dieną užbaigė N. Podolskos ir grupės „Chelsea“ pasirodymai, kulminacinis fejerverkas ir šokiai.
Iš šventės besiskirstydami žmonės nepamiršo Lietuvai svarbių politinių aktualijų - spėliojo, ar V. Uspaskichas pasiliks Rusijoje, ar grįš į Lietuvą? Jeigu jis pralaimės ir apeliacinį teismą, ar bus pasodintas už grotų ilgiems ketveriems metams? O galbūt jis bus išteisintas ir čia pat paleistas?



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą