vertejas

2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

DAROM keliasi į festivalius: neužmiršk rūšiuoti!

Rūšiavimo konteinerių festivaliuose netrūksta - trūksta noro rūšiuoti
I. Labutytės nuotr. / Rūšiavimo konteinerių festivaliuose netrūksta - trūksta noro rūšiuoti
Prasidėjus vasarai didžiųjų miestų gatvės ištuštėja – visi patraukia į gamtą, norėdami pailsėti ir pasigrožėti žydinčios Lietuvos vaizdais. Sezonui prasidedant „Darom“ organizatoriai kartu su Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO) nori priminti apie atsakingas linksmybes gamtoje ir paskatinti žmones atsivežtas atliekas rūšiuoti.
„Vasarą daug žmonių patraukia į gamtą, su savimi veždamiesi maistą ir pakuotes, kurias galima perdirbti. Tai mus paskatinto šiltąjį sezoną persiorientuoti į gamtą. Primename žmonėms ir populiariname rūšiavimą, skatindami saugoti ir globoti Lietuvos gamtą“, - sako akcijos „Darom“ vadovas Karolis Sargūnas.
Nuo Joninių prasideda ir muzikos festivalių sezonas. Elektroninės muzikos festivalyje „Supynės“ dalyvaus ir „Darom“ komanda, kuri dalyviams suteiks informaciją apie atliekų rūšiavimą, dalins atskirus maišus perdirbamoms atliekoms mesti bei skatins palaikyti švarią gamtą festivalio metu ir po jo. Visame festivalyje stovės rūšiavimui pritaikyti konteineriai bei maišai, organizatoriai dalyviams ne kartą primins apie rūšiavimo idėją. Vakarų Europos festivaliuose tai jau natūralu, taigi, stengiamasi, jog ši globojančių aplinką festivalių praktika prigytų ir Lietuvoje.
Turą po festivalius „Darom“ organizuoja kartu su Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO), kuri rūpinsis priemonių rūšiavimui suteikimu, atliekų išvežimu ir perdirbimu. Organizacijos stengsis mažinti visuomenės nepasitikėjimą ir geru pavyzdžiu paneigti mitą, jog rūšiuojamos atliekos keliauja į tuos pačius konteinerius. Organizatoriai garantuoja, kad dalyvių surinktos atliekos bus perdirbtos.
„Einame ten, kur dažniausiai atsiranda problemų. Norime priminti, kad linksminantis vasarą nereikia pamiršti apie rūšiavimo ir savo atsivežtų atliekų, jas išsivežti. Turime rodyti pavyzdį, o festivalis sutiko atsakingai imtis šių veiksmų, investuoti laiko, vardan žalumos ir tvarkos užtikrinimo“, sako idėjos sumanytojai.
Norime pakviesti visus, žmones ir festivalių ar kitų vasaros švenčių organizatorius, susitvarkyti savo buvimo vietą gamtoje, nepalikti atliekų, o mesti jas į tam pritaikytus konteinerius. Net 80 proc. atliekų, kurios pasiimamos kelionei į gamtą, yra tinkamos rūšiuoti - maisto ir gėrimų pakuotės, skardinės, popierius. Kodėl jų neperdirbti?
Malonus vaizdas po buvimo stovyklavietėje, gamtos saugojimas, išteklių ir valstybės lėšų taupymas yra tai, ką gali atlikti kiekvienas, pradėdamas nuo savęs. Linkime šią vasarą linksmintis atsakingai.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą